balna

Információk a Kék bálna jelenségről

balnaTisztelt Szülők!

Az utóbbi napokban többen érdeklődtek alosztályunkon a Kék bálna elnevezésű internetes játékról, melynek világszerte már több mint 100, fiatalok által elkövetett öngyilkosságot tulajdonítanak.

A „játék” egy orosz fiatalember „találmánya”, melyet 2013-ban indított el. A résztvevők, és a csatlakozók egy 50 szintből álló utasítássort követnek, melyben minden szinten – a mentorok, vagy más néven kalauzok – újabb és újabb, különböző nehézségi fokú feladatokat adnak, az utolsó feladat pedig az öngyilkosság. Ha a mentorok azt látják, hogy valaki fogékony a kihívások iránt, az bekerülhet egy zárt csoportba, ahol először kisebb, majd egyre nehezebb feladatokat kap pl.: másszon fel magas épület tetejére, keljen fel éjszaka horrorfilmet nézni, szigetelődjön el társaiktól, tetováltasson valamit a karjára, vágja le egyik ujját, stb.

Eközben a „mentor” megpróbálja minél jobban megismerni áldozatát, kitapogatja gyengéit. A játékos nem hazudhat, mivel minden teljesítését videóra kell vennie. Ha valaki közben meghátrálna, esetleg megfenyegetik, hogy a családtagjaival fog valami rossz történni, tehát nincs más választása a fiatalnak.

A játékot kitaláló Szergej Bugyejkin a hatóságoknak úgy nyilatkozott, hogy a fiatal áldozatok boldogan haltak meg, hiszen azt nyújtotta neki, amit máshol nem kaptak meg: az odatartozást, a kapcsolatot.

A pszichológus szerint a Kék bálna, és az ehhez hasonló programok azokra a fiatalokra nézve jelentenek veszélyt, akik valamiért kevesebbnek, értéktelenebbnek érzik magukat társaiknál a valós világban, és nem alakul ki megfelelő kapcsolat a családjukkal, társaikkal. Azért, hogy a kortársak szemében értékesnek, különlegesnek tűnjenek, nem riadnak vissza az extrémebb kihívásoktól.

Jóval védettebbek azok a serdülők, akiknek jó a kapcsolatuk a családjukkal, nyíltan kommunikálnak, és valamilyen „offline” elfoglaltsággal is töltik szabadidejüket.

A rendőrségre – az elmúlt hónapokban – nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.

Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt-társadalom irányukba felelősséggel tartozik.

Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Ebből néhány:

  • számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt
  • a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten
  • a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait
  • a Facebook szabályzata szerint 13 éves kortól lehet csatlakozni a közösségi oldalra
  • ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató ezen az oldalon érhető el. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának Bűnmegelőzési Alosztálya a tanév során folyamatosan vállal internetes iskolai tájékoztatókat, melyekre nagy az igény az oktatási intézmények részéről.

Ajánljuk a témával kapcsolatban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján megjelent cikket is!

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:

Fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük merülne fel, az alábbi telefonszámon érdeklődhetnek: 34/517-755

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály

 

kék-vonal

Az egész országból ingyenesen és anonim módon elérhető
a segítségre szoruló
gyerekek, fiatalok számára
és olyan
felnőttek hívásait is fogadjuk,
akik gyerekek
érdekében telefonálnak.

A gyerekek megoszthatják örömüket, bánatukat,
tanácsot kérhetnek egy nehéz
döntési helyzetben,
feltehetik kérdéseiket
például a lelki egészséghez,
párkapcsolatokhoz, szexualitáshoz,
internetbiztonsághoz kapcsolódóan,
fordulhatnak hozzánk, ha veszélyben,
nagy
bajban vannak,
és azonnali segítségre
szorulnak.

Csak ezt a 6 számjegyet kell beütni,
előhívó és körzetszám nélkül!

 

Previous Article
Next Article

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.