kirandulas

Városvédő táborozók felvidéki kirándulása

2017 júniusában iskolánk diákjai Városvédő táborban vettek részt. Ezen a nyáron a mi területünk a Szent Anna – közismertebb nevén Csalamádé – temető volt, amely munkánknak köszönhetően megszépült.

városvédő tábor
A nyári csapat

A nagy nyári melegben végzett munka jutalmaként októberben egy felvidéki kiránduláson vehettek részt tanulóink. Balassi Bálint nyomába eredtünk.

Utunk első állomása Ipolyság volt, ahol a főtéren néztünk körül egy kicsit, majd megcsodáltuk a település katolikus templomát is. Innen Ipolybalogra mentünk, ahol a Szent koronás templomban egy érdekes előadást hallgattunk meg, és megcsodáltuk a Szent korona másolatát is. Utunkat Szklabonya felé folytattuk, a Mikszáth Emlékmúzeumnál álltunk meg. A következő állomásunk Kékkő volt, meglátogattuk a Balassák 13-18. századi várkastélyát, megkoszorúztuk a Balassa-domborművet. A gácsi kastélyt sajnos már csak kívülről vehettük szemügyre, hiszen ott ma már egy hotel működik. Következő állomásunk Divény vára volt (irodalmi emlékezés Balassa Bálintra és Rimay Jánosra). Az eseménydús nap zárásaként Zólyomra érkeztünk, ahol 1 szál virágot helyeztünk Balassa Bálint emléktáblájára, majd megismerkedtünk a vár történetével, a Balassa-család helyi kapcsolataival.

Reméljük, hogy ez a kirándulás tanulóink történelmi szemléletét, nemzettudatát is formálni fogja. Nyitottabbak lesznek az őket körülvevő világra. Nemcsak egy romos épületet, várat, kastélyt fognak látni, hanem a mögötte megbúvó történelmet, személyeket, eseményeket is keresni fogják. Hiszen a tavaly 30 éves Városvédő Tábor létrehozói a közösségért önként tenni tudó, akaró, a városa nevezetességeit ismerő diákok kiművelését célozta meg. Reméljük, hogy ez az elkövetkező 30 évben is így lesz. A babitsosok ott lesznek!

kirandulas
Ipolyság
kirandulas
Ipolybalog Szentkoronás temploma
kirandulas
Kékkői vár – Balassi Bálint dombormű
kirandulas
Gács
kirándulás
divényi vár
kirandulas
Balassi emlékmű a zólyomi várban
kirandulas
A zólyomi vár

 

 

 

 

 

 

Hogy tetszett tanulóinknak a kirándulás?

Kedvenc helyszínem Gács és Divény volt. Mindkét helyen rengeteg új és érdekes dolgot tudtam meg. Nagyon szépek voltak a tájak, bár kicsit jobban megnéztem volna a településeket. Az állomások közt a buszon nagyon jó volt a hangulat, mert jó volt a társaság. (B.K.)

Nagyon élveztem. Az én kedvencem a divényi várrom volt. Gyönyörű volt a kilátás, nagyon szép képeket lehetett csinálni. Felejthetetlen élményeket szereztem. Remélem, jövőre is mehetek! Pali bácsi sok érdekességet mondott el Balassi Bálintról, Zólyom váráról… (J.A.)

Jó volt, mert sok helyen voltunk. A kedvenc helyem: a gácsi kastély volt, ahol nagyon magasra mentünk, körbejártuk, és utána lementünk. A buszozás teli hassal kicsit rossz volt, de számomra kibírható volt. (S. D.)

Egy élmény volt! Nagyon tetszettek a történelmi helyek, melyeket Pali bácsi bölcs és nagytudású szavai kísértek.
Remek volt egy kicsit a tanulás helyett a szabadban kirándulni!
A kedvenc hely, ahol voltunk, számomra a kékkői vár volt. Köszönöm! Csodás volt! (L.G.)

Nekem nagyon tetszett a kirándulás, csak az utazás hosszú volt. Nagyon jó volt az egy óra szabad program. Balassi Bálint lakótornya tetszett legjobban! (K.R.)

A kedvencem a divényi várrom volt. Csodálatos volt onnan a kilátás, végigjártuk szinte az egészet. Nagyon tetszett Zólyom vára is. (S.E.)

 

Köszönjük az Esztergom Barátainak Egyesületének, a város önkormányzatának a támogatást, a felejthetetlen élményeket!

Previous Article
Next Article

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.