bambergi testvériskola

Vendégeink voltak a bambergi testvériskolánk tanulói

Iskolánkban 2017. május 8. és 13. között vendégül láttuk a bambergi Hugo von Trimberg Iskolát. A két intézmény diákcsere kapcsolata már 14 éves múltra tekint vissza, a kapcsolattartó tanárok és a két igazgatóság nagyon jó, baráti együttműködést alakítottak ki egymással.

bambergi testvériskola
A barátság 2003-ban kezdődött. A diákok előbb csak leveleztek, majd személyes találkozásra is sor került. Először a bambergi tanulók látogattak el a Babits iskolába 2006-ban. Ezt követően az esztergomiak utaztak Bambergbe. 2008-ban a Balatonnál, Gyenesdiáson találkoztak a vendégek kérésére, majd még két látogatásra került sor. A gazdasági nehézségek miatt néhány év szünet következett. Utoljára 2015 májusában jártak a babitsos diákok Bambergben, és 2017-ben került sor a partnerek meghívására Esztergomba.

Az eddigi találkozások nagyon jól sikerültek. A diákok barátságokat kötöttek, s az együtt töltött idő alatt jó alkalmuk nyílt a német nyelv gyakorlására. Ezen kívül módjukban állt egy új országot és kultúrát megismerni.

bambergi testvériskola
A mostani látogatás alkalmával az első nap délelőttjén a vendégek ellátogattak az iskolánkba, ahol korábbi fényképekkel, bambergi és esztergomi jelképekkel illusztrált díszfal előtt fogadtuk őket. Megnézték az iskolát, majd a magyar és német gyerekek egyenként bemutatkoztak egymásnak. Délután a vendégek német nyelvű idegenvezetésen vettek részt a Cathedralis Tours jóvoltából. Megtekintették a Bazilikát, a várat és a kincstárat.

A második napon Budapestre látogattunk el, az úti cél a vár, a Parlament, a Vörösmarty tér és a Váci utca voltak.
A harmadik napon a babitsos diákok saját otthonukba vitték el vendégeiket, szüleikkel közös családi programot szerveztek. Volt olyan gyermek, aki kisvonaton utazott, sokan mentek el Visegrádra bobozni.

Pénteken a Búbánatvölgybe szerveztek a pedagógusok kirándulást, ahol a szép környezetben szabadon játszhattak és ismerkedhettek tovább a tanulók. Este a Művelődési Ház szervezésében egy rendhagyó, a népzenei hagyományokat kissé megreformáló koncerten vehettek részt a német vendégek, a Sic Transit Folk Műhely zenekar Kodály nyomán című műsorán.

bambergi testvériskola
A változatos programok megvalósításához nagy segítséget jelentett Esztergom Város Önkormányzatának anyagi és erkölcsi segítsége. Külön köszönet illeti Romanek Etelka Polgármester Asszonyt, aki fogadta a bambergi delegációt a városházán a vendégek nagy örömére.

Az utolsó nap a búcsúzásé volt a főszerep. Ismét megerősödött a két iskola, és főként a kapcsolattartó pedagógusok között az az összetartó kapocs, ami évek óta összefűz bennünket. A barátság tovább mélyült, és a partnerségi kapcsolat a két intézmény büszkeségévé vált.

Vendégeink beszámolója iskolájuk honlapján

Previous Article
Next Article

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.